Ange alt-text; vad bilder föreställer.

Laktosreducerad meny

Från höstterminen 2023 erbjuds en laktosreducerad meny vid laktosintolerans. Det innebär att den som är laktosintolerant kan äta från ordinarie meny de flesta dagar.

En laktosreducerad meny innebär att en måltid innehåller mindre än 3 gram laktos per portion. De dagar ordinarie meny innehåller mer än 3 gram laktos per portion erbjuds ett mjölkfritt alternativ. Exempel på maträtter som kan innehålla större mängd laktos är pannkaka, lasagne och mjölkbaserade gratänger och soppor.

Laktosfri dryck finns alltid till måltiderna.

Länk till ansökan finns här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Varför laktosreducerad meny?

Den här förändringen gör att den som är laktosintolerant ofta kan äta av ordinarie meny.

Forskning visar att de flesta med laktosintolerans kan tolerera upp till 12 g laktos per dag och att det för de flesta är en fördel att tillföra en mindre mängd laktos via kosten då det upprätthåller produktionen av laktas.

Att helt sakna laktas är extremt ovanligt, och drabbar enbart ett fåtal i världen.

Om laktosintolerans

Laktosintolerans innebär en minskad förmåga att bryta ner mjölksocker (laktos). Intag av för stora mängder laktos kan därför ge symtom som gaser, diarré och magont. och beror på minskad produktion av enzymet laktas i tarmen som har till uppgift att bryta ner mjölksocker.

Vid ärftlighet för laktosintolerans sjunker oftast produktionen av laktas under skol- och ungdomsåren. Laktosintolerans kan också uppstå vid en tarminfektion, vid obehandlad celiaki (glutenintolerans) som skadar tarmslemhinnan. När tarmen läker kommer oftast förmågan att bryta ner mjölksockret tillbaka.

Laktosintolerans i förskola

Laktosintolerans är mycket ovanligt hos barn under 5–6 år. Vid misstanke om att barnet reagerar på laktos är det därför viktigt att söka vård för att få rätt diagnos och att inte på egen hand börja med laktosfri kost innan orsaken till besvären är utredda.

Då laktosintolerans för barn i förskola är extremt ovanligt behöver en eventuell ansökan styrkas med intyg från vården.

Individuell känslighet

Hur mycket laktos som tolereras är individuellt. Eftersom 3-gramsgränsen utgår ifrån en normalportion, behöver det tas i beaktande vid intag av större portioner. Anpassning kan behöva göras genom att ta mindre av den komponent man innehåller laktos och mer av någon annan.

Skillnad mellan laktosintolerans och mjölkproteinallergi

Det är viktigt att inte blanda ihop laktosintolerans med mjölkproteinallergi. Vid mjölkproteinallergi är det proteinet i mjölk som ger en allergisk reaktion. Reaktionen kan komma från hela kroppen allt från nässelutslag till en allvarlig allergisk reaktion. Alla mjölkprodukter behöver då uteslutas från kosten till skillnad från vid laktosintolerans.

Måltidsservice ansvarar för att:

  • den laktosreducerade maten innehåller mindre än 3 gram laktos/portion
  • det serveras mjölkfri kost de dagar måltiden överstiger 3 gram laktos/portion
  • märka upp maten i restaurangerna de dagar måltiden innehållet mer än 3 gram laktos/portion.

Maträtter som innehåller över 3 gram laktos per portion märks upp med symbol för laktos.

Sidan publicerades