Två personer med varselkläder sitter böjda över en avloppsanläggning och tittar ner i ett rör.

Kommunens miljöinspektörer på tillsynsbesök vid en liten avloppsanläggning.

Kommunen reder ut frågor om tillsyn av små avlopp

Det senaste året har det publicerats många debattinlägg, insändare och artiklar om kommunens tillsyn av små avlopp. Här reder vi ut och bemöter några av de påståenden och missförstånd som förekommit i debatten.

Det har förekommit påståenden om att nämnden ställer ökade krav på kemisk fosforrening vid tillsynen. Det är stämmer inte.

Kommunen kartlägger och uppdaterar löpande vilka områden som behöver en högre nivå av skydd mot utsläpp av fosfor. Det betyder att en avloppsanläggning som grävdes i ett område som på den tiden hade normal skyddsnivå nu kan finnas i ett område med hög skyddsnivå. Så länge du har en fungerande avloppsanläggning i enlighet med tillståndet ställer vi inte några ökade krav på fosforrening även om avloppet ligger i ett område med hög skyddsnivå.

Ska du däremot anlägga ett nytt avlopp gör nämnden en bedömning utifrån de aktuella reningskraven på platsen. Då kan vi komma att ställa krav på någon form av fosforrening. Kartan över skyddsnivåer ger en fingervisning, men vilken skyddsnivå som ska gälla för den specifika anläggningen bedömer vi i ansökan och anmälan utifrån den unika platsens förutsättningar.

Nämnden debiterar för sådant som på olika sätt för ärendet framåt. Det kan handla om att ta emot och hantera kompletterande uppgifter, till exempel registrera information om att brister i anläggningen har åtgärdats. Det kan också handla om förberedelser inför tillsynsbesöket, till exempel sökningar efter tillstånd. Vi tar inte ut en avgift för att svara på frågor om vår handläggning, gällande lagstiftning, om skyddsnivån på platsen och vilka avloppstekniker som klarar den. Vi vet att tillsynen väcker många frågor och därför är det viktigt att man känner sig trygg med att ställa frågor till oss utan att det ska tillkomma några extra avgifter.

VI kan ge råd och information om nämndens handläggning, gällande lagstiftning, om skyddsnivån på platsen och vilka avloppstekniker som klarar den. Vi kan däremot inte svara i detalj på hur just ditt avlopp ska anläggas. Vi ger inte heller tips om specifika företag du kan anlita eller märken som tillhandahåller en viss avloppslösning. Det är helt enkelt inte förenligt med vår roll som neutral och oberoende tillsynsmyndighet. För den typen av frågor rekommenderar vi att man kontaktar en entreprenör med erfarenhet av att anlägga avlopp.

I medierapporteringen har det förekommit uppgifter om att man bara skulle ha ett par veckor på sig att ordna en ny anläggning, men det stämmer inte. Det handlar istället om tiden du har på dig att komplettera ditt ärende ifall du tycker att något är felaktigt eller saknas i den kontrollrapport som miljöinspektörerna har skrivit efter tillsynen. Om det inte har kommit några nya uppgifter av betydelse för ärendet under dessa veckor fattar miljö- och hälsoskyddsnämnden ett beslut. Du har alltid rätt att överklaga beslutet.

Det har förekommit påståenden om att stark lobbyism från VA-industrin är orsaken bakom kommunens omfattande tillsyn. Miljö- och hälsoskyddsnämnden är en neutral och oberoende tillsynsmyndighet. Besluten som fattas i de enskilda fallen grundar sig på lagstiftning, rättspraxis och Havs- och vattenmyndighetens allmänna råd. Tillsyn på små avlopp sker löpande i alla kommuner. Beslutet att öka takten på tillsynen i Umeå kommun grundar sig på kommunens Vatten- och avloppsstrategi som i sin tur har sin grund i EU:s vattendirektiv. Den måste alla kommuner leva upp till. Många andra kommuner gör liknande insatser och vi har kommit olika långt i det arbetet.

Sidan uppdaterades