
En bra grönstruktur stärker den biologiska mångfalden och ger ekosystem i balans.
Så planerar kommunen för natur och grönstruktur
Naturen i Umeå gör nytta på många olika sätt. Den främjar hälsa, bidrar till Umeås identitet och skyddar oss från till exempel värmeböljor och skyfall. Därför är det viktigt att naturen finns med när kommunen planerar stadens utveckling.
I björkarnas stad Umeå är naturen en del av stadens identitet. Umeås grönstruktur har också många andra funktioner att fylla för en hållbar stad.
En fungerande grön infrastruktur av olika naturmiljöer som främjar artrikedom, skapar bra och attraktiva rekreations- och friluftsmiljöer, renar och fördröja dagvatten, skapar ett bra lokalklimat, skyddar stränderna från erosion.
Naturen har många olika värden
Naturen i Umeå har många olika värden som man kanske inte alltid tänker på. Arbetet med den gröna infrastrukturen i staden, den så kallade grönstrukturen, är viktigt – inte bara för miljön och den ekologiska hållbarheten, utan också för den ekonomiska och sociala hållbarheten:
- Genom naturen får vi frisk luft, rent vatten, rekreation, mat och andra råvaror, så kallade ekosystemtjänster.
- Naturen främjar vår hälsa och välmående. Därför är det viktigt med en bra tillgång till attraktiva parker och friluftsområden.
- Gröna miljöer ger många nyttor för vår miljö, de fixerar kol, reglerar och rensar dagvattnet, är svalkande under värmeböljor och skyddar våra marker från erosion.
En viktig förutsättning för alla dessa funktioner och nyttor som naturen ger oss är att vi har en god biologisk mångfald och ekosystem i balans.

Naturens värden och nyttor.
Mål för naturen
Så här säger Sveriges miljömål om naturen och våra ekosystem:
Ekosystemen har återhämtat sig, eller är på väg att återhämta sig, och deras förmåga att långsiktigt generera ekosystemtjänster är säkrad. Den biologiska mångfalden och natur- och kulturmiljön bevaras, främjas och nyttjas hållbart.
Umeå har också lokala målsättningar för grönstrukturen och naturmiljöerna:
- 2025 har en arbetsmodell för ekosystemtjänster implementerats så att biologisk mångfald bevaras och utvecklas. – Lokala miljömål
- År 2025 är gröna stråk och områden utvecklade i Umeås tät orter med nya och befintliga parker och gröna offentliga rum för alla, vilket säkerställer god social och ekologisk funktion i staden. – Lokala miljömål-miljömål
- År 2025 har Umeås invånare god tillgång och tillgänglighet till parker, torg och rekreationsmiljöer med god ljudmiljö.
Så här planerar kommunen för natur och grönstruktur
Översiktsplanen
Planeringen och utveckling av grönstrukturen utgår från en målbild om att det ska finnas en viss närhet till naturen för alla som bor i Umeå. Inom gångavstånd från bostaden ska det till exempel finnas en grön oas för lek och möten mellan människor. Inom 20 minuters bussresa ska det finnas möjlighet att uppleva orördhet, nå en vandringsled eller skidbacke och så vidare.
En grönstrukturkarta visar Umeås värdefulla natur- och friluftsområden. Mellan dem går gröna korridorer och stråk som ska gynna arternas spridning och tillgängligheten till områdena.
Läs mer om kommunens strategier för grönstrukturen i översiktsplanen
Detaljplanering
I detaljplanen beslutar kommunen hur den bebyggda miljön ska utformas. Översiktsplanens strategier och ställningstaganden kring grönstruktur och naturmiljöer är vägledande för utformningen av detaljplanen. Varje detaljplanearbete inleds med en bedömning om detaljplanen riskerar en påverkan av värdefulla natur- eller grönmiljöer. Om det finns sådana risker inventeras området på sina naturvärden eller genomgår en ekosystemtjänstanalys för att på bästa möjligt sätt ska kunna beakta och bevara värdefulla grönmiljöer i detaljplanen.
Läs mer om kommunens detaljplanering
Grön vision för Umeås parker
I kommunens gröna vision finns riktlinjer för hur stadens parker och grönområden ska utvecklas för att skapa värden för miljön, för människor rekreation och för kulturen.
Frågor och svar
Grönstruktur är det samlade begreppet för all grönska i landskapet., det omfattar allt från trädgårdar, gatuträd, gröna innegårdar, parkmiljöer, skogsdungar, strandområden, skogar, större rekreationsområden och odlingsmarker. En bra grönstruktur stärker den biologiska mångfalden och ger ekosystem i balans.
Naturens förmåga att ge oss mat, resurser, en god miljö med frisk luft, rent vatten, rekreation kallas ekosystemtjänster. Bevarandet av ekosystemtjänster är en viktigt grund för vår välfärd och får att uppnå en hållbar samhällsutveckling.