
Biologisk mångfald
Biologisk mångfald är en viktig förutsättning för fungerande ekosystem. Ekosystem i balans ger oss människor produkter och tjänster, till exempel pollinering, syre eller renat vatten, som är avgörande för vårt välmående och våra livsvillkor.
I en miljö med fungerande ekosystem finns det olika naturtyper med en mångfald av arter. Arterna interagerar med varandra och bildar en födoväv bestående av växter, växtätare, rovdjur och sådana arter som bryter ned organiskt avfall.
En tät födoväv där många arter interagerar med varandra är mer motståndskraftig och klarar störningar bättre än en enkel och artfattig födoväv. Om en art försvinner kan det får större konsekvenser i en enklare födoväv. Interaktionerna mellan arterna generar många funktioner i ekosystemen som är viktiga för vår välmående.
Viktiga funktioner i naturen
Det är tack vare den biologiska mångfalden som en mängd livsviktiga funktioner skapas i naturen, så kallade ekosystemtjänster. Insekter, maskar och mikroorganismer hjälper till att bryta ned växter till jord. Från växterna kommer syre genom den så kallade fotosyntesen. Våtmarker renar vattnet. Bra fungerande ekosystem står också bättre emot störningar som skyfall och värmeböljor och de förebygger utbrott av skadedjur och sjukdomar. Naturen - och vi människor - är helt enkelt beroende av fungerande ekosystem.
Vi måste hejda förlusten av biologisk mångfald
I maj 2019 presenterade FN:s panel för biologisk mångfald, IPBES, den omfattande rapport om läget för världens biologiska mångfald och ekosystemtjänster. Situationen beskrivs som allvarlig, fler arter än någonsin i hotas av utrotning och många ekosystem förändras snabbt.
Åtgärder som bevarar den biologiska mångfalden är också centrala för att vi ska kunna möta de störningar som blir allt vanligare i och med klimatförändringarna, till exempel skyfall, värmeböljor och smittsamma sjukdomar.
Mål för biologisk mångfald
Biologisk mångfald är ett av FN:s 16 globala hållbarhetsmål. Fungerande ekosystemtjänster är också en förutsättning för att nå fler av de andra målen.
Globala hållbarhetsmål som behöver grönstruktur och biologisk mångfald:
- Mål 2: Ingen hunger
- Mål 3: God hälsa och välbefinnande
- Mål 6: Rent vatten och sanitet för alla
- Mål 7: Hållbar energi för alla
- Mål 11: Hållbara städer och samhällen
- Mål 13: Bekämpa klimatförändringarna
- Mål 14: Hav och marina resurser
- Mål 15 Ekosystem och biologisk mångfald
Även i Sverige och här i Umeå, finns det flera mål och strategier för att hejda förlusten av biologisk mångfald.
Umeås gröna infrastruktur
För den biologiska mångfalden är det viktigt att bevara värdefulla naturmiljöer och sambanden mellan dem. Ökad exploatering med fler vägar och bebyggelse riskerar att sambanden mellan naturmiljöerna minskar. Det gör att arter får svårt att sprida sig från en naturmiljö till en annan och variationen i området minskar.
Därför är det viktigt att bevara värdefulla naturområden och de samband som redan finns och skapa nya kopplingar när ett nytt område planeras. I kommunens översiktsplan och andra fördjupningar och tillägg kallas det här för grönstruktur, gröna korridorer och gröna kopplingar.
Älven – Umeås gröna motorväg
En av Umeås viktigaste gröna korridorer är Umeälven där många fåglar, insekter men även växtarter kan förflyttar sig längs älven i skyddet av strandskogarna som ger mat och skydd.
Därför är biologisk mångfald viktig
Här kan du se en film från Naturvårdsverket om varför biologisk mångfald och ekosystemtjänster viktiga för oss människor.
-
Kontakt
Doris Grellmann
naturvårdare
090-16 16 69 doris.grellmann@umea.se -
Kontakt
Marlene Olsson
naturvårdare
090-16 16 86 marlene.olsson@umea.se