Kultur

Umeå är känt för sitt kreativa klimat. Här finns ett rikt, inspirerande, färgstarkt och debattglatt kulturliv. Och den berömda do it yourself-andan. Här finns bland annat ett operahus, uppskattade museer, kaxiga festivaler, en skulptur­park i världsklass, flera konstgallerier, en europeisk filmfestival och oräkneliga musik-, dans- och teatergrupper i alla åldrar.

Väven, kultur och upplevelser mitt i stan

Väven består av 24 000 kvadratmeter kultur och upplevelser: Umeå stadsbibliotek, Kvinnohistoriskt museum, Umeå konsthall och konstpedagogisk verksamhet, skaparverkstäder, matstudio, gästateljé, digitala labb, biografer, flera scener och mycket mer. Många av lokalerna går också att hyra.

 • Finsk karaoke

  Tervetuloa osallistumaan suomalaiseen karaokeen! Välkomna att delta i finsk karaoke!
 • Att väva en rádno/rana – förr och nu

  Föredrag och samtal i Umeå konsthall nu på onsdag! Möt Monica L Edmondson som berättar om vävtekniken och arbetsprocessen bakom konstverket ”Bárgáldahka – Fläta...
 • Konstvandring i Väven

  I kulturhuset Väven finns flera offentliga konstverk att upptäcka.
 • Vera Frisén - biljettsläpp måndag 13 mars

  "Jag målar för att jag måste" - en föreläsning om ett spännande konstnärskap av Fredrik Elgh, senior professor vid Umeå universitet och ansvarig utgivare för nä...
 • Monica L Edmondson / Malign

  I Monica L Edmondsons utställning i Umeå konsthall, Väven, visas för första gången alla delar tillsammans från det fleråriga konstprojektet "Malign". Tidigare har konstverket "Closure" visats på Konstmuseet i Norr Kiruna (2019/2020) och verket "TippingPoint" har visats i en hölada utanför Tärnaby (2021). I utställningsrummet samspelar nu skulptur, fotografi och film.
  09:00-20:00
 • PÅSK!

  Välkomna till Umeå stadsbibliotek, Öppen vägg, plan 2. Utställningen PÅSK! visas 27 mars till 16 april under bibliotekets ordinarie öppettider.
  09:00-20:00
 • Utställning: Älskade färger

  Munmålaren Jennie Idjeli Sjöström ställer ut målningar i akryl och blandteknik på Grubbebiblioteket
  11:00-20:00
 • Kockor - Unga kvinnor i Norrlands skogar

  Visste du att på 1940-talet arbetade 6000 unga kvinnor som kockor i norra Sverige? Att så många unga kvinnor jobbat i skogen är unikt. Hur såg deras vardag ut, i en koja långt ut i skogen?
  11:00-17:00
Sidan publicerades www.umea.se/kultur