Angående våldtäkt inom hemtjänsten

En anställd i hemtjänsten har den 23 juni dömts av Tingsrätten för grov våldtäkt, grovt sexuellt ofredande och sexuellt ofredande. Fyra anmälningar enligt lex Sarah anmäldes till IVO för granskning den 19 juni.

Fyra lex Sarah anmälningar kopplade till de uppmärksammade ärendena om sexuellt ofredande och våldtäkt inom hemtjänsten har nu anmälts till IVO för granskning. En anmälan per händelse. Utredningarna visar på brister som förvaltningen nu arbetar med att åtgärda. IVO kommer att granska utredningarna för att se om hemtjänsten vidtagit tillräckliga åtgärder.

Vilka brister har äldreomsorgen funnit vid sin interna granskning?

De brister som äldreomsorgens interna granskning pekar på är:

  • Brister i den sociala dokumentationen
  • Brister i avvikelsehantering
  • Brister i följsamhet till rutinen för lex Sarah
  • Vägledning kring stöd till utsatta bruakre saknas
  • Vägledning kring när en polisanmälan bör göras saknas

Vilka åtgärder arbetar äldreomsorgen med?

Hemtjänsten har tagit fram en omfattande åtgärdsplan med en mängd olika aktiviteter och en eskaleringstrappa har implementerats inom hela äldreomsorgen. Eskaleringstrappan säkerställer att vid kännedom om våld eller övergrepp ska iinformationen vidare i organisationen till chef, verksamhetschef, HR-chef, direktör samt äldrenämndens presidium inom 24 timmar.

Äldrenämnden har gett förvaltningen i uppdrag att samverka med Umeå kommuns säkerhetsenhet och omgående revidera rutinerna för att förebygga brott mot äldre och sätta in adekvata och omfattande stödinsatser till den som utsatts för brott.

Hur kommer det sig att äldreomsorgen så sällan polisanmäler händelser?

En viktig anledning är att verksamheten, enligt Socialtjänstlagen, ska bygga på respekt för människornas självbestämmanderätt och integritet. Därför uppmuntras i första hand den utsatte att själv polisanmäla.

Därtill finns en lagstiftning som säger att sekretess kan brytas i de fall där den rättsliga påföljden för brottet man misstänker har ett straffvärde på minst 6 månaders fängelse (fram till 1 april 2025 var straffvärdet 2 år).

Vi har vissa begränsningar i den information vi kan lämna ut men det finns också arbetssätt att förändra. En intern arbetsgrupp tittar nu på om rutinerna kring polisanmälan kan förändras och isåfall hur.

Kan man välja bort manliga medarbetare vid duschinsats?

Ja, man kan meddela hemtjänsten önskemålet och det tillgodoses så långt det är möjligt. Det arbetar dock både manlig och kvinnlig personal inom hemtjänsten.

Arbetar den aktuella medarbetaren kvar?

Nej, medarbetaren är skiljd från sin anställning med omedelbar verkan 250521.

Sidan uppdaterades