
Helsingborg och Umeå utforskar städernas roll i industrins klimatomställning
HYDROSYM-2030 är ett gemensamt utvecklingsprojekt mellan Umeå kommun och Helsingborg stad som syftar till att utforska hur städer kan spela en större roll i industrins klimatomställning. Projektet är en del av EU:s Horizon Europe-program och knyter an till både den Europeiska gröna given (Green Deal) och Mission Cities-programmet.
Traditionellt har mycket av kommuners klimatarbete fokuserat på områden som byggnader och transporter, där städerna har direkt rådighet. Industrins omställning – som är avgörande för att nå klimatneutralitet – har däremot ofta legat utanför kommunernas direkta inflytande. HYDROSYM-2030 utmanar den bilden.
Umeå fokuserar på industriell symbios
Projektet undersöker hur städer, i samarbete med industrin, kan fungera som möjliggörare och katalysatorer för en snabbare klimatomställning inom industrisektorn. Umeå fokuserar på industriell symbios – att bättre ta tillvara på spillvärme och andra restresurser – och utvecklar tillsammans med partners konkreta färdplaner för att skynda på omställningen.
Målet är att:
- Ta fram två färdplaner: en teknisk och en omställningsplan.
- Identifiera investeringsbara projekt som kan skalas upp.
- Skapa ett ramverk som andra städer och regioner kan använda.
- Positionera Umeå och Helsingborg som föregångare i arbetet mot klimatneutral industri.
Projektet drivs tillsammans med bland annat IVL Svenska Miljöinstitutet, Umeå Energi och Lunds universitet, och bygger på samskapande med industriaktörer och energibolag.
Resultaten från HYDROSYM-2030 kommer att delas med andra europeiska städer och fungera som inspiration och vägledning för hur städer kan ta en större roll i att möjliggöra framtidens klimatneutrala industriella ekosystem.
Fakta: HYDROSYM-2030
Projektet pågår mellan 2025-04-01 till 2026-09-30
Genom HYDROSYM-2030 ska Helsingborgs stad och Umeå kommun utforska hur städer kan bli möjliggörare för industriell transformation genom att:
- Analysera samarbetsformer mellan kommun och industri – hur kan städer bäst stödja och påskynda industrins klimatomställning?
- Undersöka användningen av grön vätgas och industriell symbios – vilka möjligheter finns och hur kan kommuner bidra till att realisera dem?
- Kartlägga ekonomiska och regulatoriska hinder – vilka barriärer hindrar investeringar i klimatneutral industri och hur kan de hanteras?
- Utveckla strategier för hur städer kan engagera industriaktörer i klimatarbetet, även utan direkt mandat att styra deras utsläpp.
Mer information
Kontakt
Umeå kommun
Erik Eklund
projektledare
erik.eklund@umea.se
Liv Öberg
projektledare
liv.oberg@umea.se