
Umeå i centrum när Europas arktiska framtid tar form
Den 7 maj samlades världsledande forskare, beslutsfattare och internationella aktörer i Umeå för ett historiskt högnivåmöte om Arktis. Mötet markerade ett nytt kapitel för europeisk polarforskning – med Umeå som ny bas för European Polar Board (EPB).

Foto: Monica Börlin
– Arktis får allt större geostrategisk betydelse i takt med att klimatförändringarna öppnar nya transportleder, tillgången till naturresurser väcker intressen och stormaktsrivaliteten tilltar. Att EPB:s sekretariat nu finns i Umeå visar att Europas blick på Arktis blir allt skarpare – och att Umeå är en självklar plats för framtidens polarpolitik, säger Marie-Louise Rönnmark, kommunfullmäktiges ordförande, Umeå kommun, som invigningstalade vid högnivåmötet.
Under onsdagen hölls det största arktiska högnivåmötet på svensk mark på senare år. I fokus stod klimatförändringar, geopolitiska spänningar och framtiden för polarforskningen i en snabbt föränderlig region. Bakom mötet stod European Polar Board (EPB), Europas samordnande organ för polarforskning, som sedan januari har sitt sekretariat placerat vid Umeå universitet – första gången någonsin inom den arktiska zonen.
De särskilt inbjudna talarna under mötet inkluderade bland andra Axel Wernhoff, Sveriges ambassadör för Arktis, Anil Mishra, chef för sektionen för hydrologiska system, klimatförändringar och anpassning vid UNESCO och Elle Merete Omma, chef för EU-enheten vid Samerådet.
Under mötet diskuterades bland annat nya strategier för att möta klimatförändringarnas påverkan på glaciärer, snö och permafrost, liksom de ökande geostrategiska intressena i Arktis. Deltagare från hela Europa betonade vikten av oberoende forskning, tvärsektoriell samverkan och långsiktigt hållbara beslut.
Flytten av EPB:s huvudkontor till Umeå lyftes av flera som en tydlig signal om att Europa nu placerar Arktis högre på den politiska agendan. För Umeå innebär det en förstärkt roll som ett internationellt nav för forskning, policy och samarbete i polarregionerna.