
Meänflaku, den tornedalska flaggan.
Hyvää tornionlaaksolaisten päivää*
*Glad tornedalingarnas dag! (meänkieli). Tornedalingarnas dag firas 15 juli varje år. Vi uppmärksammar dagen eftersom Umeå kommun är förvaltningskommun för meänkeli och har i uppdrag att skydda och främja de fem nationella minoriteterna och minoritetsspråken.
En tornedaling är en person som bor eller härstammar från områden kring Torne älv. Tornedalingens kultur är flerspråkig och mångkulturell, präglad av både samiska, svenska och finska influenser.
Varför 15 juli?
Tornedalingarna har ett talesätt för att beskriva dagen. "Vi har en bottenlös längtan hem, längtan till rötter, platsen och familjen. Vi firar den i juli, för då infaller den fagraste tiden.”
Firande av Tornedalningarnas dag
Tisdag 15 juli, 11.00–15.00, Gammlia, Umeå
Framför museets huvudentré
11.00 Flaggan hissas till tal och sång
11.20 Vi sjunger Tornedalssången tillsammans
På dansbanan
11.30 Aktiviteter för hela familjen på dansbanan med Bika, lekar, dans och tipspromenad med fina vinster.
Helena Elisabeth kyrka
13.30 GlesbygdsDivan Carina Henriksson och Roger Norén sjunger och spelar. Begränsat antal platser – först till kvarn.
Hela dagen är bibliotekscykeln på besök och med på den Binns böcker av författare från Tornedalen och litteratur på meänkieli.
Ta gärna på din folkdräkt, dagen till ära.
Firandet är ett samarbete mellan Tornedalingar, kväner och lantalaiset i Umeå, Umeå stadsbibliotek, Umeå kommun, Region Västerbotten och Västerbottens museum.
Meänflaku – flaggan
Flaggan är gul, vit och blå, dess namn oavsett språk är Meänflaku. Färgerna symboliserar en sommarblå himmel, den gula solen och de vintervita vidderna. Meänflaku antogs som symbol för tornedalingarna 2013. Upphovsman är Herbert Wirlöf och flaggan hissades för första gången 2006. Meänflaku lanserades av föreningen Meänmaa – Vårat land – första gången 15 juli 2007.
Mer information
Läs mer om tornedalingar Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., kväner och lantalaiset i Umeå
Länk till annan webbplats.. Läs mer om svenska minoriteter på minoritet.se
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
De fem erkända nationella minoriteterna i Sverige är judar, romer, samer (även ett urfolk), sverigefinnar och tornedalingar. De nationella minoritetsspråken är jiddisch, romani chib, samiska, finska och meänkieli. Umeå kommun är förvaltningskommun för tre minoritetsspråk – finska, meänkeli och samiska.
Gemensamt för minoritetsgrupperna är att de har befolkat Sverige under lång tid och att de utgör grupper med en uttalad samhörighet. De har även en egen religiös, språklig eller kulturell tillhörighet och en vilja att behålla sin identitet.