
Sensorer smart arbetskompis när snötyngden ökar
Under den gångna vintern har Umeå kommun testat digitala sensorer i friidrottshallen på Nolia för att få bättre koll på hur snöns vikt påverkar stora tak. Informationen från sensorerna ska hjälpa oss att göra kloka prioriteringar, och naturligtvis att minska risken för ras och olyckor.
Snön är sedan länge borta för i år och den första vintern med sensorer har utvärderats. Det är de allt vanligare väderomslagen som väckt behovet av att lära sig mer om hur snö beter sig i ett föränderligt klimat. Efter brandstationens kollaps våren 2024 hamnade frågan högt på agendan.
– Förr var behovet av takskottning mer förutsägbart, men nu behöver vi ha mer koll. Man ska vara trygg i allmänhetens lokaler, såväl medborgare som personal, säger Magnus Olsson, driftingenjör inom Fastighet på Umeå kommun.
Testerna har gjorts på Nolia friidrottshall, som har ett passande tak som dessutom nyligen förstärkts för att klara ännu mer tyngd.
Vinster för tid, säkerhet och miljö
När vädret övergår i plusgrader drar snö åt sig fukt från luften och blir tyngre, och det kan gå snabbt. En takkollaps är förstås det värsta tänkbara scenariot. Men det handlar också om att undvika även mindre skador på byggnader, att kunna planera takskottningen så att inte allt behöver ske samtidigt och att inte skotta när det inte behövs. Att skotta tak innebär både risker och kostnader.
– Parallellt med sensorerna har vi fortsatt med vår traditionella mätning. Då går vi upp på tak och gör en manuell vägning av snöns tyngd. Om vi kan använda sensorer i stället sparar vi mycket tid, minskar arbetsmiljörisker och drar ned på de utsläpp som sker när vi åker runt för att mäta på våra fastigheter.
Data som gör nytta för många
Magnus berättar att de delat med sig av informationen de fått från mätningarna till kollegorna på Gator och parker som jobbar med snöröjning. Om snön som faller är lätt kommer den att sätta sig mer, och behovet av att forsla bort snö från stan minskar – och så har kommunens resurser använts smartare även där.
– Om vi hittar tillförlitliga mätmetoder som vi kan skala upp är en framtidsspaning att vi skulle kunna dela med oss av informationen även till andra fastighetsägare. Så skulle nyttan vi gör bli ännu större, avslutar Magnus.
Så fungerar sensorerna
Under vintern har man kombinerat manuella mätmetoder med två typer av digitala sensorer, som omvandlar mätdata till lättillgänglig information på skärm.
En sensor består av en våg som sitter ovanpå taket, som helt enkelt väger snön. När väderomslagen lett till att tjock is bildats på taket har det ställt till problem för vågen. Till nästa vinter ska en annan sorts våg testas.
Den andra sensorn sitter monterad i takkonstruktionen invändigt i byggnaden och mäter hur taket rör sig under tyngden. Den har visat pålitliga resultat som matchat med den manuella snötyngdsmätningen.