Vill din förening ha hjälp av sommarjobbare?

Varje år erbjuds ungdomar som går ut första året på gymnasiet sommarjobb via Umeå kommun. Nu kan föreningar som vill ha hjälp med arbeten anmäla intresse för att vara arbetsplats åt ungdomar samtidigt som Umeå kommun står för lönekostnaden.

I år är det ungdomar som är födda år 2007 och skrivna i Umeå kommun som erbjuds sommarjobb via kommunen. Ungdomarna arbetar sex timmar per dag under en tre veckors-period från juni till augusti månad. Till och med 10 mars kan din förening anmäla intresse för att vara arbetsplats åt en eller flera ungdomar.

En vuxen som handleder

Sommarjobb innebär arbete under handledning, vilket betyder att en vuxen från din förening är på plats och hjälper och handleder ungdomarna. Arbetsuppgifterna ska vara lämpliga för åldersgruppen och får inte vara farliga, alltför tunga eller svåra. Sommarjobbet gäller för arbete under vardagar och inte senare än kl. 19.00. Umeå kommun står för ungdomarnas lönekostnad.

Vanligt med föreningar som arbetsplatser

Varje år är det många föreningar som är arbetsplatser för sommarjobbande ungdomar. Det kan exempelvis vara föreningar som vill ha hjälp med underhålls- och skötselarbete av samlingslokaler och idrottsplatser, ungdomsledare för barnaktiviteter eller liknande. Sommarjobbet är indelat i tre perioder om tre veckor vardera och föreningen väljer själv hur många perioder den vill vara arbetsplats.

En förutsättning för sommarjobbet är att ungdomarna i fråga bor nära arbetsplatsen. Därför kan det vara extra viktigt för föreningar på landsbygden att marknadsföra och berätta om möjligheten till sommarjobb i byn, så att ungdomarna som bor där vet att alternativet finns när det är dags att söka sommarjobb via kommunens webb. Ett tips är att redan från början berätta om vilka slags arbetsuppgifter som kan vara aktuella, så att ungdomarna får en bra bild över vad sommar­jobbet innebär.

I år är perioderna för sommarjobb följande datum:

Period 1: 17 juni – 5 juli

Period 2: 8 juli - 26 juli

Period 3: 29 juli - 16 augusti

Sidan publicerades