Tre personer som går på en väg på unviersitetsområdet i Umeå.

Välkommen till Umeå

Är vi nya för varandra? Är du på väg att välja Umeå som ny hemstad, eller har du redan hunnit flytta hit? Det är lugnt, hursomhelst! Umeå är välkomnande och öppen och du kommer att bli en del av den här bångstyriga men snälla staden på nolltid. Ett bra första steg är att ta den här krasch-kursen om Umeå. Fatta mer...

Umeå, ofta kallad Björkarnas Stad, särskilt på 1900-talet.

Idag används uttrycket främst i samspråk med umebor långt över medelåldern39 år. Är den du möter bara aningen yngre fungerar smeknamnet lika bra.

När du är på plats, anamma ordet ”pepp” direkt, det kommer ganska snart att refereras till. Pepp är råvaran vi använder för att påverka och peppa andra, och sånt gör vi gärna här.

Vi inspirerar människor att delta, bidra, tycka, göra. Peppen är positiv, den handlar om känslan av att det nog är möjligt ändå – att vi i alla fall ska ge det ett rejält försök.

Det här är avgörande, eftersom inspirerade människor ligger bakom all utveckling, och lyckligtvis kan vi alla slösa med inspiration, eftersom det är en förnybar energikälla.

I Umeå har det resulterat i en Gör-Det-Själv-kultur, som dock alltid betyder att man gör saker tillsammans snarare än själv, men att det gärna får vara lite independent.

Oberoende är en grej här. Skivbolaget som styrde upp musikscenen på 90-talet hette förresten N.O.N.S – North of no South. När Umeå blev P3:s Popstad 1997 menade vissa att det var kommunala musikskolans förtjänst. Andra gissade på Lasse Lystedt, Pelle Henriksson, Dennis Lyxzén eller varför inte Sahara Hotnights?

Foto: Fredrik Larsson

Skapande har en central plats, av naturliga orsaker. Det är väl i princip meningen med livet, och därför satsar vi på design, i alla former.

Världens högst rankade designutbildning, Umeå Institute of Design, Arkitekthögskolan, Konsthögskolan och eXpression samlas på Konstnärligt Campus, men överallt i stan ifrågasätter vi attityder och plattityder.

Hur vill vi ha det i morgon? Hur kan vi skapa en bättre version av oss själva och av staden? Vilka, om inte vi själva kan svara på den frågan?

Alla påverkar på sitt sätt.

Många förflyttar människor med ord. Två av stadens mest kända författare heter Stig Larsson, och han som stavar sitt namn Stieg har fått miljoner män över hela världen att ta avstånd från män som hatar kvinnor.

Är du helt ny i staden rekommenderas en lyssning på UÅ-låten, med kollektivet Random Bastards – en 7.01 lång intensivkurs i Umeå, och en Who's Who i hip-hop-Umeå.

I den får ”ungar lära sig att hela klungan bor i skogen”.

Och oavsett om du gillar Klungan eller Mammas Nya Kille så är det fortfarande samma snubbar, som gör karaktärer med eftertanke. Kan de vara de enda komiker i Sverige idag som lyckas berätta nåt vettigt om utanförskap och gemenskap utan att vara förnuftiga när de gör det, och därmed vara roligast, också? Mycket tyder på det.

Djurrättsaktivism och veganism har alltid haft stark förankring här, och som alla krafter så var den inte enbart positiv, utan ibland tyvärr destruktiv. Kraftfull var den hursomhelst och i Scans gamla lokaler ryms idag en skola och ett företag som producerar kultur istället. Man får tycka vad man vill om det men det är tveklöst typiskt Umeå.

Förgrundsfigurer var Refused som designade delar av framtiden i ”Shape of punk to come”. Förutseende och högljudda har de protesterat sig runt hela världen, och inspirerat till förändring.

Normer överhuvudtaget ligger alltid risigt till i Umeå. Vi gillar att ifrågasätta, även de som ifrågasätter. Vem tror hen att hen är, liksom?

Vi har inte så mycket till övers för status quo.

Här fick världens bästa fotbollstjejer nog av diskriminering och mansplaining redan på 90-talet. Enter: jämställda träningstider. Män i åldrarna 13–90 kände sig jättekränkta, men tjejer över hela världen nåddes av ryktet och kände peppen. Kanske var en av de tjejerna Ida Östensson, som senare startade, i tur och ordning, You Skate Girl, Make Equal och Fatta, och genomdrev en samtyckeslag under tiden.

Vi samlar inspiration, energi och kunskap, plockar isär och studerar för att sen sätta ihop nåt eget och lansera förbättringen där den behövs.

Vi är inte bäst på hållbarhet. Ännu. Årets klimatstad 2016 och 2017 räcker inte. I det breda samarbetet North Sweden Cleantech koncentreras goda idéer, forskning och utveckling.

Och varje dag skapas mängder av ny kunskap på de två universiteten.

Nobelpristagaren Emmanuelle Charpentier framför skrivbord och hyllor fyllda med små burkar och provrör.

Emmanuelle Charpentier, Nobelpristagare i kemi 2020. Foto: Johan Gunséus.

2013 förstod Emmanuelle Charpentier att hon var nåt på spåren. Och ska man vinna Nobelpris sju år senare måste upptäckten självklart heta nåt. Emmanuelle valde att härma det ljud hennes fotsteg gjorde under långa promenader i Umeås vinterlandskap, knarrande, steg för steg… ”CRISPRCAS…” Emmanuelle tog också inspiration av atmosfären inne på Umeå universitet, och påverkar i sin tur idag själva evolutionen.

Men, hela stan är en influencer. En inspiratör. Bli en du med. Ta tag i nåt du tycker borde funka bättre och hitta nån att fixa det tillsammans med. Det finns idag 130 000 andra umebor att fråga. Tro oss, de kommer att lyssna på vad du har att säga. Såna är vi. Det har vi papper på.

Vi har den högsta tilliten i världen, så om någon dissar dig kan det mycket väl handla om en nyligen uppflyttad sörlänning som fortfarande är lite otrygg i sig själv. (Dock, de flesta passivt aggressiva är fortfarande infödda umebor, inflyttade inlandsbor och inte sällan nedflyttade norrbottningar.)

Tilliten är en råvara, en avgörande ingrediens i all utveckling och innovation, för först tillsammans kan vi bli ännu bättre.

Vi lyckas inte alltid utnyttja fördelarna med nätverkssamhället – utan fastnar ibland i våra positioner, i digitala skyttegravar, istället för att faktiskt driva dialoger och utveckling. Men, när vi lyckas samtala, då är vi som bäst. Då får vi effekt av varandras erfarenheter, klokskap, kunskap och fantasi.

Då är vi Inspirationssamhället.

Det är en formel för framgång, Umeås formel. Att lyssna mer än att tala, att högakta vetenskap, att inspirera varandra och engagera oss i andra, att alltid hålla utbytet i centrum och mobilisera rörelser, stora som små, och skapa den förändring vi behöver.

Förutom att den här inställningen gör livet både roligare och mer intressant, funkar det också ur platsens perspektiv.

Umeå är en av Europas kulturhuvudstäder, vi är flerfaldiga vinnare av Årets Idrottsstad, vi är runner-up som European Capital of Innovation, vi tillhör de mest jämställda städerna i världen, vi är rankade högst av EU i Social Progress index och vi är en förebild och en lighthouse-city för hållbara städer och smarta lösningar i Europa.

Vi vet att vi är många som bidragit till att skapa det Umeå vi har idag.

Och att vi behöver bli många fler för att fortsätta utvecklas.

Du är med andra ord varmt välkommen. Och viktig.

Sidan publicerades